Παρουσία Φιλάθλων σε Γήπεδα & Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Τι Ισχύει;

parousia-filathlon-se-gipeda-kai-praktoreia-opap-ti-isxyei

Το 2020 μας έφερε σχεδόν απόν την αρχή του έναν λαθρεπιβάτη που άλλαξε τη ζωή μας σημαντικά: τον Covid-19 ή αλλιώς τον γνωστό σε όλους μας Κορωνοϊό. Όταν έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις από την Κίνα για τον νέο, φονικό ιό στην αρχή του χρόνου, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε λίγους μήνες η ζωή σε όλο τον πλανήτη θα άλλαζε σχεδόν εντελώς εξαιτίας του. Οι μάσκες προστασίας και τα αντισηπτικά μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν σίγουρα οι καραντίνες, ή τα lockdown αν προτιμάτε, οι οποίες κι έκαναν τη ζωή κυριολεκτικά να παγώσει. Εννοείται ότι ο τομέας του στοιχήματος δεν θα μπορούσε να μην ανεπηρέαστος από όλες αυτές τις ιστορικές αλλαγές.

Αμέσως μετά τα πρώτα lockdown, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι αθλητικές διοργανώσεις γενικότερα σταμάτησαν. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Το στοίχημα λοιπόν την άνοιξη του 2020 ήταν σχεδόν ανύπαρκτο γι’ αυτό και πολλοί παίκτες στράφηκαν στα virtual sports και στα e-sports για να παίξουν και να εξασκήσουν τις στοιχηματικές τους ικανότητες. Δεδομένου όμως ότι ο ιός δεν φαίνεται πως θα μας αφήσει σύντομα, τα γήπεδα άνοιξαν ξανά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα με τα γήπεδα και το Στοίχημα και τα προγνωστικά στοιχήματος; Ας δούμε αναλυτικά.

Covid και γήπεδα στην Ελλάδα

Τα γήπεδα στην Ελλάδα αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με τον περιορισμό του ιού που έπρεπε να λύσει η πολιτεία. Το καλοκαίρι κάποιοι αγώνες έγιναν με την συμβολική παρουσία λίγων οπαδών, ωστόσο αυτό γρήγορα άλλαξε και σχεδόν όλοι οι αγώνες γίνονταν χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Στις αρχές του φθινοπώρου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας φαινόταν καλή και η Κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει να προχωρά στην άρση κάποιων περιορισμών.

Στα πλαίσια αυτού του κλίματος χαλάρωσης, ο Υφυπουργός αθλητισμού Αυγενάκης αποφάσισε να επιτραπεί η παρουσία λίγων φιλάθλων στα γήπεδα και πάντα με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή αποστάσεις και μάσκες. Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τους λοιμωξιολόγους οι οποίοι και σχεδόν αμέσως έκαναν γνωστή τη διαφωνία τους, τονίζοντας πως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μπορούν να γίνουν βόμβες διασποράς του ιού, είναι γνωστό άλλωστε ότι η τραγωδία της άνοιξης του 2020 στην Ιταλία ξεκίνησε από έναν αγώνα Champions League. Μετά από αυτή την αντίδραση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναίρεσε την απόφαση του Αυγενάκη κλείνοντας για άλλη μια φορά τα γήπεδα στον κόσμο. Έπειτα ήρθαν τα lockdown…

Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται για δύο μήνες και βάλε σε καθεστώς γενικού lockdown, κάτι που ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα γήπεδα δεν πρόκειται να δεχτούν φιλάθλους σύντομα. Το εμβόλιο είναι μια ελπίδα μεν, αλλά ο αργός ρυθμός εμβολιασμού σημαίνει ότι δύσκολα θα έχουμε «λήξη συναγερμού» πριν τα μέσα καλοκαιριού ενώ οι μήνες του χειμώνα και οι πρώτοι της άνοιξης μπορεί να είναι και οι χειρότεροι από άποψη κρουσμάτων. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι φίλαθλοι θα ξαναδούν γήπεδα από την επόμενη σεζόν και βλέπουμε. Τα ματς πάντως γίνονται κανονικά.

Πάμε στοίχημα και covid

Τα lockdown στοχεύουν ιδιαίτερα τα καταστήματα και τους χώρους που συγκεντρώνουν πολλούς ανθρώπους. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι σίγουρα ένας τόπος συνάντησης, σε κάποιες γειτονιές μάλιστα έχουν αντικαταστήσει τα καφενεία. Ακόμη χειρότερα, από επιδημιολογικής άποψης, στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ συγκεντρώνονται άτομα μεγάλης σχετικά ηλικίες και όχι νέοι.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λοιπόν είναι από τα πρώτα καταστήματα που κλείνουν σε ένα lockdown και φαίνεται πως η Κυβέρνηση τα κατατάσσει μαζί με τα καταστήματα εστίασης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι και τη σημαντική πρόοδο του εμβολιασμού για να παίξουμε στα πρακτορεία και να χαρούμε τη μοναδική ατμόσφαιρα τους. Μέχρι τότε μπορούμε να διαβάζουμε για προγνωστικά στο ίντερνετ και να παίζουμε στο διαδίκτυο, είτε μέσω της εφαρμογής του ΟΠΑΠ είτε κάποιας άλλης ιστοσελίδας.